2017. aasta pakkus maailmale palju ilu ja valu. Kuigi aasta möödus märkamatult kiiresti, jõudsime teieni tuua värvikate inimeste koloriitset sisekaemust, võluda visuaal-esteetiliste fotoprojektidega ning loota, et Häppeningi meeskond suutis teieni tuua kvaliteetset sisu ning ehk ka puudutada hinge. Kui eelmisel nädalal tõime teieni väljanopped muusikaintervjuude parimatest paladest, siis…

Aasta lõpuks, uue alustuseks, kogusime kokku 2017. aasta disaini- ja kunstiteemaliste intervjuude kõige magusamad mõttevahetused. Head tutvumist!

Jaanuar:
TED YOUNG-ING: FROM GUCCI TO LUMI

Ted töötamisest maailmakuulsate moemajade jaoks: “God, it was amazing. Working at Gucci was inspiring and educational and fun and exhausting and stressful and horrible and wonderful. It was a special time, and everyone there knew it. We also knew it wouldn’t last. I guess everyone thinks working in fashion is parties and champagne and a driver waiting outside. And sure, it’s that. But it’s also 18 hour days and having an actual fight over Pantone 487 at 2:00 am and living out of a suitcase, missing your bed and wishing you had time to sit down and eat a real meal with your friends.”

TÄNAVAKUNSTIST LÄBI SPEKTRI
Tänavakunsti poe Spekter üks eestvedajatest, Andreas, kommenteerib tänavakunsti ja grafiti erinevust: “Grafiti ja tänavakunsti vahe sõltub sageli publikust, kellele see on suunatud. Tänavakunst tahab tihti kõnetada kõiki, grafiti kõnetab neid, kes seda lugeda oskavad.Grafiti ja tänavakunst on nagu vanem ja noorem vend, kes on omavahel nii sarnased, samas nii erinevad. Nad erinevad tehnikate, stiilide ning vormide poolest. Grafiti ja tänavakunsti kavatsused on tihti erinevad. Samuti on neil erinev funktsioon nii looja kui ka tarbija suhtes.”

LUGU PIRET PUPPARTIST
Piret Puppart loodusest, pärandist ja aja mustrist: “Ma olen hästi suur looduse armastaja. Alati, kui käin kodus, siis lähen loodusesse ja vanu maju uurima. Mu peas tekib justkui mäng, kus hakkan detaile dateerima. Mida märgid räägivad – see on semiootiline. Nad jutustavad ja räägivad sinuga.
Mulle meeldib väga üks Ööülikooli loeng Fred Jüssiga, milles ta räägib ühest vanast majast. Ta lihtsalt tabab selle olemuse ja mõtte nii hästi ära. Miks aeg on nii ilus? See on kordumatuse küsimus. Sa ei saa kunagi reprodutseerida aja mustrit.”

Foto: Anni Viskus

Veebruar
ILLUSTRATSIOONIST, VÄRVIST JA RÕIVADISAINER KARL KORSARIST
Rõivadisainer Karl Korsar kommenteerib disainiprotsessi: “Kui tihtipeale käib loomeinimestega kaasas eelarvamus, et neil valitseb “loominguline vabadus” ning kõik on pigem segamini kui korras, siis mina arvan, et disainiprotsess peab olema reglementeeritud ja süstemaatiline. Paraku ei saa keegi lubada endale täna seda, et maalid pööningul kaks aastat.”

Märts
STELLA SOOMLAIS – NAHADISAINER, KES LOOB AJATUT KLASSIKAT
Stella andis nõu alustavatele disaineritele: “Mõtle välja, mis Sa tahad ja missugust elu tahad elada. Mis võiks olla Sulle ka 5 aasta pärast atraktiivne ja hakka selle nimel tegutsema. Takistused tulevad nagunii, need tuleb ületada ja nii õpidki.”

Foto: Tõnu Tunnel

MINIMALISTLIK LOOJA ÄLI KARGOJA
Studio Augusti looja Äli Kargoja moetööstuse pahupoolest: “Pariisi moenädalal toimunud sündmuste valguses ja see on üks paljudest intsidentidest (Balenciaga casting skandaal) ei saa öelda, et moetööstus A-Z-ni glamuurne oleks. See, mis lõpuks lavale jõuab ja see mis töö, suhtumine, ületunnid, veri, higi ning pisarad sellele eelneb on öö ja päev ning glamuurist väga kaugel.
Praegune showde ning castingute süsteem ja see kuidas noori tüdrukuid koheldakse ajab mind iiveldama. Ei teagi kas naerda või nutta. See, kuidas laste psüühist rikutakse on kurvaks tegev. Samas ajab muigama mõningate casting-direktorite ettekujutus sellest, et nad kuidagi kvaliteetsemad inimesed on.
Mul on väga kahju et mõned inimesed seda tööstust NII tõsiselt võtavad.”


Mai
WOOLISH – LUGU KUDUMITEST JA PEREKONDLIKUST PÄRANDIST

Anna Siimu juba mitmendat põlve tegutseva pereettevõtte tähenduslikkusest: “Pärandi ja peretraditsioonide edasi kandmine ja andmine on meie jaoks väga oluline. Eestis on väga vähe jäänud selliseid ettevõtteid, kus mitmes põlvkond toimetab sama rada. Selles on midagi püsivat ja väärtuslikku.”

Anna ja Eigo. Foto: Jaana Süld

Juuni
TEELE KOEL: TAASKASUTUSEST JA UUEST KOTI KOLLEKTSIOONIST
Teele Koel oma kotikollektsiooni materjalivalikust: “Olen viimasel ajal tajunud suurt masstoodangu üleküllust ja vähest väärtust, mida rõivad tihtipeale omavad – ei osata väärtustada enam head materjali ning tööd ja vaeva, mida kvaliteetsete riiete tegemine endast kujutab.
Soovisin oma toodete tegemiseks ära kasutada juba olemasolevat ja nii leidsin tee kasutatud teksadeni. Ei leia vist enam kedagi, kes ei omaks mõnda paari teksapükse. See on ka üks vastupidavamaid materjale, kuna on algselt kasutusele võetud kui töörõivastus. Nii said kokku idee kottidest ning taaskasutusest.”

COLLAR: A STORY OF UNCONVENTIONAL BEAUTY & FEMININITY
Ieva räägib brändi Collar filosoofiast ning stereotüüpide murdmisest: “At some point in our short history of working in fashion we really got bored with the standards the industry puts on women and how they should look, always just showing certain body types or particular faces that are in line with this season’s trends. It’s actually both ironic and quite depressive. So we wanted to change all that because it’s actually in our power to do so. We really appreciate uniqueness and individually that is in every human being, we praise the strength of a character and empathy, and above that a truthful personality. We see these characteristics in the women around us but we also see that they usually don’t give themselves credit or forget to appreciate themselves from time to time, so we want to actualize being in harmony with your own true self, encourage self-love and appreciation of others by appreciating and valuing yourself first.”

Foto: Oliver Vaagen

August
INSPIRATSIOONI JA ILLUSTRATSIOONI: HELMI ARRAK
Helmi Arrak avab oma maalide taga seisvaid lugusid: “Tunnen, et neis on ilmselt ka teatav melanhoolia. Eelkõige kujutan inimesi valgel paberil. Jätan tausta enamasti tühjaks. Need on portreed inimestest, kes omavad minu üle mingit võimu, kes on mind lihtsalt ära võlunud.”

“Portraits From the Bedroom”; Foto: Robert Laursoo

Detsember
INSPIRATIONAL ILLUSTRATOR SANTINO CALVO
Santino Calvo avab oma inspiratsiooni tagamaid: “Women are a great source of inspiration in my work. Visually speaking, they give me a lot of room for creative experimentation and allow me to approach other collateral interests of mine, such as fashion. Whenever I have the chance I try to incorporate meaning into my work, and whilst it might seem to revolve mostly around mere sensuality, it ultimately aims at empowering the female figure.”