Peame natuke raske südamega tõdema, et 2017. aasta möödus liiga ruttu. Sellegipoolest, kokkuvõtteid ning tagasivaateid tehes selgus, et olid üpriski tegusad kaksteist kuud, kuhu mahtus niinimetatud “rändom” artikleid, arvustusi ja maiuspalu fotoprojektide ning erinevate intervjuude näol. Kohtusime paljude inspireerivate inimestega, kellelt mõtteainet noppisime ning kellega väärtuslikke ideid vahetasime. Mõned hindamatud mõtted siia kokku koondasimegi.

Kõik selle aastanumbri sees tehtud muusikaintervjuude säravad tsitaadid meenutuseks teie ees. 

Alustamegi kohe aasta algusest:

Jaanuar
TRUMMI JA BASSI RADADEL: INTERVJUU DUOGA HEADREAD
Mikk Saar koostööst: “Meil on jah välja kujunenud kuidagi kordamööda produtseerimine, iga ~10-15 minuti tagant on “puldi” vahetus, või siis kõrval istudes paneme asju kirja ning hiljem võtame kokku ja muudame. Olen kohati isegi liiga tehniline ning võiks veidi orgaanilisemalt asjadel minna lasta, kuid samas, kui ekvalaiser karjub muudatuste järgi ning instrumendid on liiga kuivad, siis tuleb koheselt reageerida ja kõik asjad omavahel kokku liimida. Produtsentidel ei tohikski olla muusika tegemisel väga sarnaseid omadusi, erinevad oskused annavad kokku ägedama tulemuse. Üksinda ma kindlasti ei teeks selliseid lugusid.”

Albumi “Proximo” kujunduse autoriks on Jakub Kotylak; Häppeningi tiim: Intervjuu: Sandra Leushina

Veebruar
NOORTEBÄND TO’KO LOOMINGULISEST AVANEMISEST
Bassist Ats bändi loomingulisest dünaamikast: “Ma arvan, et kui inimesed on omavahel lähedased, siis nad julgevad üksteist ja üksteisele end avada. Loominguline protsess on ju enda alasti koorimine. Kui inimestel on mugav olla, siis julged asjadest rääkida, ideesid välja käia ja ei karda, et keegi teeks neid maha. Nii meil ongi.”

Foto: Banche Siirak Photography; Häppening tiim: Intervjuu: Stella Raudsepp; Loovidee: Kaisa Tooming; MUA by Liisa Tooming

5LOOPS JA “2000MISIGANES” LP
Hr. Kivi “põrandaalustest” olukordadest Eestis: “Trendid tulevad ja lähevad. Klassikalised muusikastiilid jäävad alati püsima. Nii väikse riigi puhul nagu Eesti jäävad kõik muud stiilid peale peavoolu kahjuks underground’i. Pole eraldi raadiojaamu, kodumaiste artistide rotatsioon erinevatel pidudel ammendub kiiresti, ühesõnaga – vaid väheseid saadab suurem edu. See iseenesest näitab, et on võimalik alternatiivsema muusikaga läbi lüüa küll, kuid just nimelt publiku suurus paneb piirangud. Keel ka loomulikult – üsna raske on oma muusikat välja poole Eestit laia maailma saata, kui sõnu mõistavad vaid 1 000 000 inimest. Kokkuvõtteks, kõigile on ruumi, mida rohkem seda uhkem, päeva lõpuks jäävad alles ikka vaid subjektiivsed arvamused.”

Häppeningi tiim: Intervjuu: Sandra Leushina; Foto: Kaisa Tooming

Märts
WHO IS MACAJEY?
Jeremy vestlemas enda sõnumist artistina: “Take time to stop every day and just appreciate life and the world around you. And when you’re done spacing out, get up and go do something productive and creative. Even if it’s just cooking a nice dinner.”

Häppeningi tiim: Intervjuu: Sandra Leushina; Foto: Kaisa Tooming

THE WERG JA NENDE KAUAMÄNGIV
“Meie helidest leiab tundeid, mida ei teadnud, et kuulmise hetkes need olemas võiks olla,” räägib basskitarrist Indrek Viires bändi The Werg muusikast.

Foto: Alar Truu; Häppeningi tiim: Intervjuu: Kaisa Tooming

UUS LEID MUUSIKAS: INTERVJUU ARTISTIGA ST.TEKLA
“Muusika pakub mulle vabadust, mida ei ole rohkem leidnud mitte kuskilt mujalt oma elus. Selle tõttu tunnen, et ei artist ega kuulaja tohiks olla teineteisest piiritletud. Muidugi, kui tekib ühetine arusaam heliteosest, on see lausa suurepärane ent ma ei pea seda hädavajalikuks. Ei tunne, et minu muusika puhul oleks vajalik või kasulik juhendada kuulajat mingis suunas mõtlema. Loon alati emotsiooni ajendil, see on minu jaoks hea koht pingete mahalaadimiseks ja eneseanalüüsiks ning ma ei saa eeldada, et kuulajad peaksid suutma mõista minu mõtteid täpselt nii nagu need kirja olen pannud. Aga tõesti, see polegi esmatähtis. Peaasi, et kuulaja enda jaoks midagi minu muusikast avastaks,” arutleb Elo ehk st.tekla oma loomest.

Aprill
ERKI PÄRNOJA: LOOMING JA SISEKAEMUS

Erki Pärnoja instrumentaalmuusika võlust: “Mulle meeldib instrumentaalmuusika juures see, et sõnadega ei öelda ette, mida kuulaja mõtlema või tundma peab. Sõnadeta muusika annab teatava vabaduse mõelda, mida soovid ja tõeliselt kogeda, mida muusika sinuga teeb. Üks pole halvem või parem, lihtsalt instrumentaalmuusikast ja vokaal-instrumentaalmuusikast saadavad kogemused on erinevad.”

Foto: Mart Vares (Vares Film); Häppeningi tiim: Intervjuu: Stella Raudsepp; Loovidee: Kaisa Tooming; Assistent: Sandra Leushina

MARIA FAUST PROJEKTIST “IN THE BEGINNING”
“Mul ei ole luues mingit suuremat eesmärki. Ma tea ju, kuhu ma välja jõuan. Samas, et kaks inimest saaks üldse midagi koos teha, peavad olemas olema mingid pidepunktid. Meie kokkulepe oli, et järgime minimalistlikku korduvust ja emotsioonikoodiks jäi andestamise teema,” paljastab Maria Faust projekti “In The Beginning” tagamaid.

Mai
MELOMAANI RADADEL: INTERVJUU PEETER EHALAGA

Peeter Ehala jagamas meiega oma armastust vinüülide vastu: “Vinüülid on 8-aastane läbilõige minu elust. Võin iga vinüüli kohta oma riiulist öelda aasta, millal olen selle ostnud ja mis mul elus toimus. Kui plaadi kätte võtan, siis tean täpselt, millise loo pärast ma selle soetasin.”

Foto: Mart Vares (Vares film); Häppeningi tiim: Intervjuu: Sandra Leushina

Juuli
LIISI KOIKSON: TEEKOND LOOMINGULISE VABADUSENI
Liisi Koikson muusikast ammutatud õppetunnist: “Omadused, mis musitseerides välja tulevad on hoopis teised, kui vahetus suhtluses. Usun, et see on kõiki muusikuid inimestena paremaks teinud. Väga keerulised isiksused avavad end pilli mängides ja tekib tunne, et inimesest voolab välja kõik, mida ta kunagi on tahtnud öelda, aga pole suutnud sõnastada. Musitseerimine on vägev eneseväljendusvorm, mis mõjutab inimsuhteid põnevalt.”

Foto: Mart Vares (Vares Film); Häppeningi tiim: Intervjuu: Stella Raudsepp; Loovidee/stilistika: Kristin Liias; MUA by Liisa Tooming; Assitent: Kaisa Tooming;

August
ENDAMISI SALAMISI

“Loodan, et ma ei fetišeeri, aga Lasna on lahe! Lasnamäel on nii vaba ja tõepoolest romantiline vaib. Istun muusikat tehes laua taga, kust avaneb vaade metsale, päikesetõusule, Teletornile… See on väga ilus. Lasnamäel on tunne, et elan teises linnas. Vaatan vahel kell 4 hommikul aknast välja ja kauguses vastasmajas läheb tuli põlema – tihtilugu mõtlen, mis teised inimesed ümberringi küll teevad. Vahel lähen pikema bussitiiruga linnast koju, et rohkem seda Lasnamäe ala uudistada, kus ma igapäevaselt ei ela ja et üleüldse mõtiskleda,” rääkis Niilo end inspireerivast keskkonnast.

Häppeningi tiim: Intervjuu: Sandra Leushina; Foto: Kaisa Tooming

September
OTTO SUITS INSTRUMENTALS

Otto arutlemas Müürilehes kirjutatud artikli üle: “Enne, kui sain tuttavamaks EHH skenega, olid ka mul teatud eelarvamused selle suhtes. Siis tundus, et Eesti hiphop on väga spetsiifiline ja veider ning enamus tegijad astuvad ühte ja samasse auku. Kuid kindlasti ei olnud selle augu näol tegu klassikalise boom-bap’iga. Mõningad aastad tagasi tekkis terves skenes mingi tugev vanakoolivaimustus, kuid ka see on nüüdseks maha vaibunud. Aga tõsi on see, et Eesti räpparil on eestlasele omaselt võtnud aega, et end julgemalt väljendada ja mugavustsoonist välja astuda”.

Foto: Karel Laur; Häppeningi tiim: Intervjuu: Sandra Leushina

Oktoober
INTERVJUU: KES ON LUUREL VARAS?

Mis paneb loovuse tööle? “Valgel ajal on kuidagi keeruline luua, siis tavaliselt miksin või timmin detaile. Eriti mõnus on olnud sõprade juures, autos ja lennukis askeldada. Soovitan kõikidel soojalt koopast välja minna. Vahet pole, et saad ainult läpaka või mõne väiksema vidina kaasa võtta, tunne on hoopis teine. Halva tujuga on mul paar päris naljakat lugu tulnud, enda arust on sünge ja tige värk, pärast itsitan enda üle. Aga lõpuks inspireerib ikkagi muusika ise kõige rohkem”, vastab Luurel Varas.

Foto: Fidelia Regina Randmäe; Häppeningi tiim: Intervjuu: Sandra Leushina

November
FRANKIE ANIMAL: “COOL PEITUBKI SIIRUSES”
Kitarrist Jonas Kaarnamets bändi püsima jäämisest: “Usun, et meie toimimise võti on inimestevaheline klapp. Oluline on aru saada, et toimivat kooslust ei leia iga tänava nurga pealt ja kui on toimiv kooslus olemas, siis tuleb seda hoida. Edasiviiva jõuna töötab ka oskus teineteist erinevate külgede alt veidi suruda, et arengut motiveerida. Vahel tuleb bänditegemist vaadata distantsilt, et mitte olla frustreeritud sellest, kui rassid iga päev ja ikka ei tule miljonit kuulamist Spotify’s. Asja tuleb teha eelkõige ikka endale mitte pelgalt klikkide nimel.”

Foto: Mart Vares (Vares Film); Häppeningi tiim: Intervjuu: Stella Raudsepp; Loovidee/stilistika: Kristin Liias; MUA by Liisa Tooming; Hair by Evelin Mitt; Assistent: Sandra Leushina

Detsember
DEW8: EKSISTENTSIAALSUSEST JA EKSPERIMENTAALSUSEST

Siim Parisoo ehk DEW8 eksistensiaalseid mõtteid jagamas: “Minu muusikas on lisaks ka palju eksistentsiaalset mõtteainet – kunagi üks sõber pani mind mõtlema, et tegelikult me ju ei tea, miks elame ja töötame. Ei tea oma universaalset põhjust olemaks. Ei tea, kus elame, sest planeet on kuskil suures tühjas massis, millest ei teata kuigi palju. Inimkond ei tea siiamaani, mis on isegi sügavas Mariaani süvikus. Kas tunned ennast üksi või arvad, et kuskil on keegi veel? Ei tea kunagi, mis Sinust saab. Peale selle, et sured kunagi ära. Ja siis lähed hommikul oma kuubikusse, võtad kohvi, istud seal tunde. Samal ajal brausid infosööta, mida pool-selektiivselt peale surutakse läbi algorütmide ja koodi. Seepärast soovitaks vahel minna loodusesse. Mina kolin igatahes kunagi maale. Fuck the matrix.”

Foto: Mart Vares (Vares Film); Häpptening tiim: Intervjuu/loovidee: Sandra Leushina; Stilistika: Kristin Liias

Lõppu ka üks mõnus pleilist kodumaisest muusikast:

NB! Fotode autoriõigused kuuluvad väljaandele Häppening. Häppening lubab kasutada fotosid AINULT juhul, kui meid informeeritakse ja terve tiimi referentsid märgitakse nähtavalt. Piltide kasutamiseks palun kontakteeruda: toomingkaisa@gmail.com.