Täna lükkame käima erirubriigi “ERKI Moeshow Ankeet”, mis tutvustab teile legendaarse moedemmi selleaastaseid finaliste. Alustame Mirjam Kalmannist.

Noortemoe lavadelt ERKI Moeshowni, Mirjam on rõivadisainer, kes nakatus moepisikuga juba varajases lapsepõlves. Kuigi viimastel aastatel on ta õpingute tõttu hoidnud moemaastikul madalat profiili, on see peagi juba muutumas ning saame tema käekäigul hoida silma peal augustikuus toimuval Eesti Kunstiakadeemia ERKI Moeshowl. Tutvume!

Nimi: Mirjam Kalmann

Vanus: 23

Elukutse: moedisainer

Olen hea: asjades mida teen südamega.

Olen õnnelik, kui: minu lähedastel läheb hästi ja saan teha asju, mis mulle põnevust pakuvad.

Iseloomuomadus, mida väärtustan: hoolivus

Moepisikuga nakatusin: Tahe luua on mul olnud väiksest peale, mulle väga meeldis käia juba lasteaiast saati kunstiringis ja hiljem kunstikoolis. Moedisainini jõudsin kahel põhjusel. Estiteks, kui lasteaias käisin, õmbles minu vanaema minu nukkudele riideid ja kudus kampsuneid. Teiseks, viiendas klassis sattusin Kanutiaias moedisaini ringi, kus õppisin, kuidas lõikeid kopeerida ja riideid kokku õmmelda. Pärast aastat õmblusringis käimist, otsustasin osaleda noortele suunatud moevõistlustel, nii oma koolis kui ka üle Eestilistel võistlustel.

Kui saaksin üleöö midagi muuta, siis: muudaksin inimesed palju rohkem sallivaks ja laiendaks nende silmaringi.

Moedisaini puhul hindan kõige rohkem: oskust eesmärgipäraselt disainida. Disainida midagi, mis kõigile meeldiks on võimatu. Tähtis on teada, kellele disainitakse ja mis on tarbija vajadused. Hindan läbimõeldud lahendusi kõrgelt. Innovatsioon ja jätkusuutlikus on ka väga tähtsal kohal.

ERKI Moeshowl osalemine tähendab mulle: Minu jaoks paneb see punkti pikale teekonnale mööda noortemoeshowsid. Noorena on mul olnud väga palju võimalusi oma loomingut esitleda erinevatel noortele suunatud moevõistlustel. Pärast 4 aastast pausi, mille jooksul pühendusin ainult õpingutele on mul hea meel taas kodumaal oma disaine näidata.

Kui peaksin iseloomustama oma ERKI Moeshow 2021 kollektsiooni ühe sloganiga, siis oleks see: “There is no right way.”

Minu ERKI Moeshow 2021 kollektsiooni eesmärgiks:
 on panna vaataja korraks seisatama ja mõtlema teemal, mis saaks kui teha otsuseid ilma eeldusteta. 
Varasemalt kogetud aitab inimestel teha otsuseid kiiresti ja pikemalt mõtlemata – see võib olla väga kasulik. Samas kui koguaeg tegutseda viisil, mis tundub riskivaba ja kõige loogilisem, võib juhtuda, et välistatakse võimalus avastada mõni uus lahendus, mis võinuks osutuda veel paremaks kui eeldustel põhinevad lahendused.
Samuti on minu kollektsioonis on kombineeritud väga mitmed materjalid ja ideed leidmaks uusi lahendusi ja kooskõlasid.

3 põhjust, miks armastan oma elukutset:
1) Mul ei teki mitte kunagi tunnet, et teen tööd tööd tehes.
2) Mitte kunagi ei hakka igav.
3) Mulle meeldib näha oma töö tulemust. Nähes ideed saamas füüsilist kuju tekitab hinges sooja ja põnevust täis tunde.

ERKI Mosehowle soovitan tulla, sest: 
seal saab näha minu kõige uuemat loomingut! Mulle endale meeldib näitustel, kontsertidel, etendustel käia ja väga tihit aitab see ideedel ennast ilmutada. Õhkkond on loomingust pakatav ja inspireeriv. Tunnen, et vaim on vaba ja uued ideed tekivad iseenesest. ERKI loob täpselt sellise atmosfääri, kus ideed on lihtsad tekkima.

Mirjami tegemistel hoia silma peal: Instagramis

34. korda toimuv ERKI Moeshow toimub 28. augustil Patarei Merekindluses. Piletid tulevad Piletilevisse müüki juuli alguses.

Fotod kollektsioonist: Max Rosberg