Vaid paari aastaga eredalt särama löönud elektroonilist poppi viljelev Trinidadi-Norra juurtega Ariande “ARY” Loinswortha (25) külastab tuleval nädalavahetusel esimest korda Eestit, olles festivalil Võnge üks peaesinejatest. Millist muusikat Eesti publik kuulda saab ning millistel lainetel lauljatar muusikamaailmas hetkel ise võngub, uuris Häppeningi külalisautor Eveli Paalberg.

Kuidas teekond muusikamaailmas Sinu jaoks alguse sai?
Umbes neli aastat tagasi tutvustas sõber mulle Logic Xi. Töötasin sel ajal baaris ja idee tegeleda millegi loomingulisega ning samal ajal õppida midagi uut nagu helidisain ja produktsioon, tundus mulle äärmiselt põnev. Mul polnud plaanis saada artistiks, katsetasin rütmi ja heliga lihtsalt enda lõbuks, kuid enne kui arugi sain, olin täiesti sõltuvuses muusika loomisest. Seejärel tulin töölt ära, kolisin tagasi koju isa juurde ning tegelesin muusikaga vähemalt kaks kuud järjest. Kui oma pesast lõpuks väljusin ja sõpradele tehtut tutvustasin, sain mitu kutset väiksematele esinemistele. Ühel neist tutvusin ka oma esimese mänedžeriga. Tagasivaadates tundub asjade käik väga loomulik ja loogiline, kuid samas juhtus kõik ka võrdlemisi kiiresti.

Kes Sind muusikuna kõige enam suunavad või mõjutavad?
Need nimed muutuvad pidevalt ja ma ei saa öelda, et oleks iidoleid, keda alati olen huviga jälginud. Produtsentidest võiksin praegu esile tuua näiteks John Hopkinsi, Buriali, Little Dragoni, Smerzi, Yaeji, Mura Masa ja sellise tegelase, kelle nime ma täpselt hääldada ei oska. On ka artiste, kes on eeskujuks, kuid hetkel huvitun rohkem sellest, kuidas laul on tehtud kui laulu meloodilisest poolest.

Millist muusikat Sa ise kuulad? Ehk on Sul ka mõned head soovitused?
Kusjuures hakkasin koostama playlist-e, sest umbes kuu aega tagasi avastasin, et ma ei kuula eriti palju teiste muusikat. Nüüd olen siis püüdnud vähemalt üle nädala selle teemaga tegeleda, et tutvuda teiste artistide muusikaga. Praeguseni olen vaid kaks listi koostanud ja nad on mu Spotify profiililt leitavad.

Paljud muusikud otsivad oma loomingus unikaalsust – nad soovivad luua midagi, mille sarnast pole veel kõlanud. Kas see on oluline ka Sinu jaoks?
Ma ei saa öelda, et ma seda aktiivselt otsiks, kuid mind kindlasti paelub muusika, mis kõlab unikaalselt. Olles ise produtsent, kuulen ja tunnetan seoseid erinevate demode vahel, samas kui tehes koostööd teistega, on keerulisem lugudest sünergiat luua.

Kui oluline on Sinu jaoks sõnum muusikas? Kas soovid lüürika kaudu oma sõnumit edastada või pigem arvad, et Sinu muusika võiks olla kõigile oma isiklikuks interpretatsiooniks?

Ma armastan seda, kui inimesed interpreteerivad mu muusikat. Hetkel pole mu muusikas sellist konkreetset sõnumit ka, mida võiks kõik mõista, pigem soovin edasi anda tunnet, mis minul muusikat luues tekkis.

Kuidas muusika loomine Sinu jaoks välja näeb? Kas esmalt valmivad sõnad või meloodia?
Tavaliselt loon lühikese demo iseendale ja kuulan seda mõned päevad hiljem, et saada selgust, kas sellega on mõtet edasi töötada või mitte. Kui jah, siis püüan tabada tunnetuse, mis meloodia või töötlusega võiks sobida ning seejärel alles asun sobivate sõnade otsingule.

Kas maagilise loodusega Norra – Sinu kodumaa – on mõjutanud ka Sinu muusikat?
Keeruline öelda. Ma armastan värskes õhus viibimist, kuigi ma ei käi enam matkamas nii palju kui varem. Muusika, mida praegu loon, on rohkem inspireeritud urbanismist –asfaldist, ööst ja värvilistest tuledest.

Millised meeleolud valitsevad hetkel Norra muusikamaastikul?
Palju põnevat toimub! Kuna on nii palju ägedaid artiste, siis toimub ka omavaheline inspireerimine ja muusika püsib värskena, sest mõeldakse, kuidas olla kavalam ja üllatada. Vägev on näha ka seda, kuidas erinevad žanrid saavad omavahel kokku ja loovad midagi uut.

Eestis oled Sa esimest korda. Kui palju Sind mõjutab esinemispaik? Kas Sul on ka eelistusi, kus pigem soovid lavale astuda?
Eestis olen tõesti esimest korda, kuid olen juba väga elevil. Ma olen kuulnud, et Võnge on väga eriline festival, seega tahaks juba teada, mida see endast kujutab. Mis puudutab esinemispaiku, siis tahaks näha, mis tunne on tõeliselt suurel laval esineda.

Millist muusikat Eesti publik Võnke festivalil kuuleb? Kas esitad ka uusi lugusid?
Olen valinud välja suvised lood ja mitmed neist on tõesti ka uued. Festivalidel saab näha ka palju tantsimist.

Millised on Su plaanid allesjäänud aastaks?
Tulemas on mitmeid festivale, samuti töötan edasi pooleliolevate lugudega, et uuel aastal välja tulla EP-ga. Mul on hetkel nii palju demosid, et raske on välja valida neid tõelisi pärle.

Jälgi ARY Instagramis: @ary.apache

Festival Võnge toimub 7. juulil Pärnumaal, Vango Imedemaal.
Lisainfo Facebookis: https://goo.gl/K8iqTX

Intervjuu: Eveli Paalberg
Fotod: Ida Bjørvik