Järjekordne tiir ümber päikese tehtud. Töökate ja inspireerivate inimestega tutvutud, kohtutud ja juttu räägitud. Me ei saa üle ega ümber intervjuudest: vaimutoit mitte üksnes meile endile, vaid kõigile, kelleni need artiklid jõuavad. Ideede, isiklike mõtete ja loomingu kullavaramu, sõna otseses mõttes. Nende projektide eestvedamine on olnud suurepärane võimalus avardada silmaringi ja kaotada eelarvamusi – see on üks põhilisemaid Häppeningi muusikaosakonna tõukejõude. Ning loomulikult ei saa unustada fotoprojekte. Nende taga seisab meie kamp loovikutest entusiaste, kes on aidanud tabada artistide toorest olemust või hoopis lükanud neid teistesse rollidesse.

Aeg on meenutada viimase aasta muusikaintervjuude säravamaid hetki, väljaöeldud mõtteteri ning loodud fotomaterjali:

Jaanuar
INTERVJUU: KES ON ALEX WULF?
Tume, suitsune, kaasakiskuv, hüpnootiline… Omadussõnu on palju, et kirjeldada Eesti viimase kümnendi jooksul püsinud vaimustust Berliini ööelu hõngust. Produtsent Alex Wulf arutlemas oma lemmikmuusika üle: “Techno võib väljastpoolt tunduda väga piiratud žanr ja tundus ka mulle enne sellesse süvenemist. Mingi hetk sain aru, et kui 4×4 basstrummi rütm on olemas, siis selle peale võib ehitada ükskõik millise emotsiooniga loo. Selles osas arvan, et techno on üks kõige vabam žanr maailmas, sest rangemad stiilipiirangud puuduvad.”

Veebruar
INTERVJUU: DJ GIRTI SUUN
Särav DJ Girti Suun rääkimas meelelahutusärist ja missioonitundest: “Vahel on raske mõelda, et meelelahutuse alal on võimalik maailma paremaks paigaks muuta, aga kui mingi lugu kedagi puudutab või mingi pidu teeb kellegi tuju heaks, siis on juba midagi muutunud, midagi on saavutatud. Väikselt ja vaikselt maailm musikaalsemaks paigaks.”

MUA by Olesja Aau; Häppeningi tiim: Intervjuu/pildistamise assistent: Sandra Leushina; Fotograaf: Ettel Saarela; Loovidee/stilistika: Kristin Liias; Hair by Kerttu Salujärv; Assistent: Riine Rander

Märts
NOËP: ELEKTROONILISE LEVIMUUSIKA LOOMEPROTSESSIST
NOËPi loomingu kuulamine viib idülli, mis kätkeb ühtaegu mahedat nostalgiat kogetu osas ja optimistlikku ootuste tulva tuleviku suhtes. Sellega kaasneb aega painutav eriline hetk, paus igapäevasest arutust siginast-saginast. Kõpper arutlemas muusika loovprotsessi üle: “Ma kirjutaksin hea meelega eriti otsest poppi, sest see on väga huvitav kunstivorm. Popmuusika meedium on ühest küljest nii lihtne – tihtipeale 3-4 duurilised lood, lihtsad meloodia ja sõnad. Kõige keerulisem ongi leida selles ülimas lihtsuses väike nišš, mis annab loole iseloomu.”

Aprill
MÕTESTATUD LOOJA ARGO VALS
“Ei ütleks, et looduslähedus on päris kiirmood, aga see pole minu jaoks huvitav. Kuigi mulle maal olek ja metsas uitamine väga meeldib, ei taha seda otseselt kuvada muusikat visualiseerides. See on minu arust meil Eestis liiga teemas. Selles suhtes tahan ujuda vastuvoolu. Mu praegusele muusikale sobib teistmoodi väljendus paremini. Kui on valida näiteks loodusläheduse vs linnamelu vahel, valin viimase,” mõtiskles Argo Vals teemal “muusikaline kiirmood instrumentaalmuusika valdkonnas”. 

Fotograaf: Mart Vares (Vares Film); Intervjuu: Hanna Mari Villsaar; Häppeningi tiim: Pildistamise assistent: Sandra Leushina

 

ANNA PÄRNOJA LOOMERADADEL
Lauljanna Anna Põldvee jagamas sissevaadet endasse ja oma loomingusse: “Paljud mõistavad mind kindlasti hukka, seal hulgas kohati ka mina ise, et mis laulja ma olen, kui mul pole esitamiseks olnud oma loomingut. Siis mõtlen jälle, et mulle väga meeldivad erinevad lood ning neid lugusid jutustada. Sel puhul olengi hoopis meedium ning jutuvestja. Kuidagi läks nii, et jätsin mingil hetkel muusika kirjutamise katki. Nüüd võtsin lõnga justkui uuesti üles ja püüan ennast läbi selle taas leida.” Vokalisti ürgnaiselikkus sai jäädvustatud ka kevadistele fotodele.

Häppeningi tiim: Fotograaf: SADU; Intervjuu/pildistamise assistent: Sandra Leushina; Loovjuht/stilist: Kaisa Tooming; Stilistika assistent: Kristin Liias; MUA by Liisa Tooming

 

MAUNO MEESIT: LOOMINGUST JA JAZZKAAREST
“See on enamjaolt minimalistlik instrumentaalne muusika, kus tähelepanu on atmosfääril ja meloodiatel. Vormiliselt on need ikkagi nagu laulud, isegi kui seal laulu ei kuule. Minu põhi-instrument on akustiline kitarr, kuid üks eesmärke on tavaliselt kitarri kõlapilti laiendada ja panna kitarr kõlama nii nagu ma seda varem kuulnud ei ole. Kasutan selleks efektiplokke, poognaid, erinevaid medikad jne,” kitarrivirtuoos Mauno Meesit iseloomustamas enda muusikat.

Juuni
FINGALICK ON THE EGO, CREATIVITY AND LIVING A LIFE IN MUSIC
Leedust pärit produtsent Fingalick jagamas soovitusi teistele muusikutele: “Remember to have fun. I found out that overthinking leads nowhere. Also, control your ego – collaborating with other people needs ego management, sharing ideas and constructive criticism.”

HASH – JULGE JA SEKSAPIILNE ARTIST
Helina Reinjärv ehk Hash on julge ja seksapiilne artist, kes liidab tantsuesteetika, kostüümidraama ning laulu lavastuslikuks tervikuks. Tabasime Hash’i rääkimas oma eesmärkidest artistina: “Kuna tunnen, et laval olemine on minu kutsumus, siis muidugi tahan seda professionaalselt teha. Eesmärk on muidugi jõuda võimalikult suure publiku ette artistina, esineda suurtel lavadel. Mulle meeldiks teha koostööd nimekate artistidega. Kuid tähtsam veel on teha seda, mida armastan hästi ja vaadata, kuhu see mind viib. Lauljanna on ilmselt sõna, millega ma end ei liigitaks, kuna arvan, et minu juures ongi eriline just kogu pakett.”

SOCIASYLUM RÄÄKIMAS HARDCORE PUNGIST JA OMA LOOMINGUST
Ilmselt aasta suurimad üllatajad muusika sektsioonis olid hardcore pungi poisid bändist Sociasylum. Kelmikas fotomaterjal ja väga sisukas ning hariv intervjuu. Bändi vokalist Heindrig stiili olemusest: “See muusika ei õhuta kedagi agressiivsusele, vaid ta on oma olemuselt agressiivne. Selles ongi vahe. Kuidas agressiivsus mingile inimesel mõjub? See muusika rahustab ja aitab vabaneda negatiivsetest emotsioonidest. Nii veider, kui see ka poleks.”

Stilistika: Jane Mändsoo; Häppeningi tiim: Intervjuu/loovjuht: Sandra Leushina; Fotograaf: SADU

 

Juuli
INTERVJUU: NORRA ELEKTROONILISE POPMUUSIKA TÕUSEV TÄHT ARY
Elektroonilist poppi viljelev Trinidadi-Norra juurtega Ariande “ARY” Loinswortha külastas Eesti publikut festivali Võnge raames. Sellel puhul sai küsitud mõned küsimused. Ari vestlemas oma loomingust: “Ma armastan seda, kui inimesed interpreteerivad mu muusikat. Hetkel pole mu muusikas sellist konkreetset sõnumit, mida võiks kõik mõista, pigem soovin edasi anda tunnet, mis minul muusikat luues tekkis.”

EIK: ENDAST, LOOMINGUST JA TULEVIKUPLAANIDEST
Hiljuti uue albumi avaldanud artist EiK viljeleb luulet, väljendades seda muusikas läbi spoken word’i ja pehmema räppimise tehnika. Noore artisti loomingut iseloomustavad tihedad mõttekäigud, tagasihoidlik kunstiline karisma ja kohati eksperimentaalsema astumisega valitud biidid. EiK rääkis meile oma kasvavast muusikaarmastusest: “Nüüdseks näen hip-hopi kuju kui üht praeguse muusikaajastu kolossaalsemat mõjutaja-monstrumit, mille võlu mu silmis üha kasvamist jätkab. Ometi on tema kõrvale kõrgunud veel teisigi hiiglaseid, kelle olemasolu ma neli aastat tagasi arutult ignoreerisin. Elu on liiga kirev, et spetsialiseeruda vaid ühele žanrile.”

Häppeningi tiim: Intervjuu: Sandra Leushina; Fotograaf: Kaisa Tooming

 

MILJARDID: KAASAJA VIRTUOOSID BÄNDILOOME KEERUKUSEST
Raul Ojamaa rääkimas originaalsusest: “Püüeldakse läänelikkuse poole, aga unustatakse, et meie trump on eripära, mitte see, et miljoni inimesega riigis püüab kamp inimesi olla ameeriklased. Meil pole sellist kultuuri nagu seal. Meil ongi täiesti oma hübriid. Pole mõtet üks-ühele järgi teha, sest see ei kesta, jätab distanseeritud ja õõnsa mulje.” Miljardid – nad on neli kaasaja virtuoosi, kel õnnestus enesele üllatuslikult albumiga “Kunagi läänes” vallutada kodumaise muusika nautlejate südamed ja haarata nad hüpnotiseeritult kaasa maheda roki rännakule.

Oktoober
KES ON THE KITCHEN BROTHERS?!
Sügisene lugemine, mis võitis paljude melomaanide südamed – imelise sünergiaga junglistid The Kitchen Brothers. Duo liige Sander jutustamas träkkide valmimise köögipoolest: “Ükski träkk meie poolt pole konventsionaalses mõttes täispikk lugu. Need on väikesed jupid ja lindistused meie laividest ning jämmidest.” Muusika, mis on loodud erinevatel analoogmasinatel vääris jäädvustamist ka analoogfotodele.

Stilist: Jane Mändsoo; Häppeningi tiim: Intervjuu/loovjuht: Sandra Leushina; Fotograaf: SADU

 

November
MUUSIKALINE ERIPROJEKT KURADI SAAR
Eriprojekt Kuradi Saar sündis austusavaldusena Eesti rokkmuusikale ja -muusikutele. Eestikeelne, jõuline ja psühhedeelne. Saund, millest räägivad nii vanad kui ka noored Eesti rokkmuusika armastajad ning mida on kiitnud paljud nimekad Eesti muusikud. “Terve selle asja tagamõte oligi see, et tahaks teha midagi värsket, tahaks ennast proovile panna. Kuidagi kokku vormida ja tähistada seda, mida tähendab eesti rokk meie jaoks. Et see ei jääks mingiks kaugeks mineviku mälestuseks või luitunud Gunnar Grapsi plakatiks kuskil hoiuraamatukogu riiuli taga,” rääkis bändi solist Robert Linna.

Detsember
INTERVJUU KOLLEKTIIVIGA HOLY MOTORS
Unenäoline americana ja shoegaze’i stiilide vahel mänglev bänd Holy Motors pajatas oma loomest ning muusika tegemisest. Mida tähendab nende jaoks muusika? Bändi kittarist Lauri vastas: “Nagu teisedki kompamatud vormid on see unistajate ja fantasööride kunst. See pakub katet kõva mateeria eest ja see on päris pastoraalne selles mõttes. Mulle meeldib muusika.”

MICK PEDAJA UUEST ALBUMIST “AVAIMUS”
Armastatud muusik Mick Pedaja arutlemas looduse ja inimese suhte üle: “Ilus on kuulata helisid looduses, mis paeluvad ka tugevalt minu muusikasse. Keegi küsis ükskord, et kas mul linnulaulust juba villand ei ole? Kusjuures ei ole. Kuidas saab millestki nii ürgsest ja puhtast keelest villand saada? On oluline märgata, kuulata ümbritsevat, detaile ja ka samal ajal sisehäält meis. Minu arust see, kuidas me loodusesse suhtume ja kuidas me looduses käitume, näitab suures osas, kes me oleme. Käisime sõbraga matkamas ja leidsime sügavalt metsast katki visatud televiisori, auto stange ja palju muud. Loomulikult me korjasime kogu prahi kokku ja tassisime selle autosse. Samal ajal koristades tekivad mõtted, et “milline inimene seda teeb?”; “mille jaoks?”; “kas ta üldse mõtleb?!”. Ilmselt selles samas vormis nagu ta austab loodust, käitub ta ka enda, oma lähedaste ja teiste ümbritsevate inimeste või loomadega. Meie Maa ei ole lõputu isetootev produkt, loomad ei ole produkt kellega käituda egoistlikult. Ta on meie kodu, meie kallis kodu. Ta on püha.”

NB! Fotode autoriõigused kuuluvad väljaandele Häppening. Häppening lubab kasutada fotosid AINULT juhul, kui meid informeeritakse ja terve tiimi referentsid märgitakse nähtavalt. Piltide kasutamiseks palun kontakteeruda: toomingkaisa@gmail.com.