Aasta 2020 on ukse taga, aeg on tagasi vaadata möödunud aastale. Häppeningi muusikaosakond ei ole puhanud. Sel aastal vestlesime nii kodumaiste kui ka välismaiste muusikutega elust, loomest ja ideedest. Ikka selleks, et harida, raputada eelarvamusi ning levitada väärt helikunsti. Ei ole puhanud ka meie loovtiim – lõime nii mõnegi värviküllase, muheda ja stiilse fotoprojekti meie intervjuude kangelastest. Seilasime nii eksperimentaal-muusika, džässi, indie, popi, elektroonilise tantsumuusika, soul’i kui ka hiphopi sfäärides.

Sinu ees on kokkuvõte muusika intervjuudest aastal 2019. Säravaid väljavõtteid artistide väljaütlemistest:

Jaanuar
EWERT and THE TWO DRAGONS
“Hands Around the Moon” on Ewert and The Two Dragonsi epohhi loov kauamängiv, mis tõstab esile bändi loomingulise küpsuse, julguse ja helipildi karismaatilisuse. Veetsime karge talvepäeva Ewerti, Erki, Kristjani ja Ivo seltsis, et saada sissevaade albumi loomisesse ning püüda fotodele albumilt kostuv kogenud, ent mänguline “on-the-road” vaib. Ewert lausus albumi kohta järgmiselt: “Sellel albumil on palju rohkem rõhutud tunnetele, kui jutustavale narratiivile. Ütleks, et narratiivi on vähe, aga ideaalis viib see kuulaja mõtteis kohta, mis tekitab emotsiooni.”

HÄPPENING; Foto: Mart Vares (Vares Film); Loovidee: Sandra Leushina; Stilist: Kristin Liias; MUA by Liisa Tooming (Ilustuudio Mimoos)

Märts
BRAUN: THINKING IN TERMS OF ROOMS, GOING TO ROOMS, SHARING THE ROOMS
Improduo BRAUN’i muusika pulseerib korrastatuse ja kaose vahel. Raun Juurikas ja Brian Quinn inspireeruvad kohtadest. Erinevate kohtade tajumine on nende loome võtme-impulsiks. Nad otsivad erilisi lokatsioone, improviseerivad ning filmivad tulemi üles. Meenutuseks katkend Briani vastusest improviseerimise kohta: “In this lies the enormous risk that a band like BRAUN runs, that very few agree to run, as there is no guarantee whatsoever of doing things absolutely right, no guarantee of success, no guarantee of any kind basically. The risk carries in itself an equal proportion of potential catastrophe and potential perfection.

Foto: SADU

Aprill
MAI LEISZ: KASVAMISEST, LOOMINGUST JA METAMORFOOSSEST UUEST ALBUMIST
Sõge pühendumus, töötahe ja armastus muusika vastu võivad viia paikadesse, mille kohta tavatseme öelda, et me ei julge nendest unistada. Magistrikraadiga jazz-bassimängija Mai Leisz, vastupidiselt, on unistanud suurelt, aga teinud nende täitumise nimel ka väga palju tööd. “Palju on olnud kasvamist, arenemist ning õppimist. Palju on olnud lahtilaskmist vanadest mõttemustritest, et saaks tervitada uut ja värsket elujõulist energiat,” tõdes Mai, kui rääkisime temaga kauamängivast “Metamorphosis”.

Foto: Anna Webber

ANNE ERM: “DŽÄSSIGA ON NII, ET KUI SEE KORD MEELDIMA HAKKAB, SIIS EI REEDA SA SEDA KUNAGI.”
Anne Erm
– temas elab meisterlik järjekindlus, visadus ja suur kirg muusika vastu. Naine, kelle panus Eesti muusikakultuuri ja -kogukonda on olnud märkimisväärne. Suure osa oma elust on Erm pühendanud missioonile tuua inimesteni muusikat lähinaabruskonnast ja ka seitsme maa ning mere tagant. Värvikireva Anne meenutused nõukaaja raadiotööst: “Kõige eredamalt tulid need piirangud ilmsiks raadiotöös. Meenub, et näiteks 1970. aastatel ei tohtinud olla hommikumuusika palades improvisatsiooni, trompeti või saksofoni soolot. Lööklause “Täna mängid džässi, homme reedad kodumaa” oli selle tobeduse musternäide. Vaatamata piirangutele püüdsime raadios ikka ka Ameerika džässi mängida, kasvõi nimetades Milleri ja Ellingtoni Ivanoviks või Petroviks, eriti teadustamata kavades. Ja ka proportsioon kui palju võis olla võõrkeelset muusikat eesti- ja venekeelsete vastu oli umbes üks elevant versus üks ööbik.”

HÄPPENING; Loovidee & fotograaf: SADU; Loovidee & produtsent: Sandra Leushina; Stilistika: Kristin Liias; Assistent: Riine Rander

Mai
PROMOE ABOUT LIFE IN MUSIC, LOOPTROOP ROCKERS AND HIS NEW LP “THE ART OF LOSING”
Legendaarse Rootsi räpipundi Looptroop Rockers üks esimeestest, Promoe, avaldas sel aastal uue soolo-albumi “The Art of Losing”. Küsisime autorilt vanade heade troopi-aegade, muusikaelu ning uue albumi kohta. Mille poolest ja miks valis Promoe ehk Nils Mårten Ed enda jaoks hip hopi, kõikide teiste subkultuuride kõrvalt?! “There was nothing like hip hop. I didn’t understand much about it at first, but I was drawn in by the rebelliousness I guess. And that it was colorful. The reason I stuck to hip hop through all the years, and still do, has a lot to do with how the political aspects of it really blended well with my personality. There are a lot of stereotypes too, so I needed to find my own language, or niche, within the hip hop universe. This has been very rewarding, and it has made me grow,” andis MC mõista.

Foto: Mathias Fossum

Juuni
LUKE SITAL-SINGH ABOUT “A GOLDEN STATE”
Luke Sital-Singh
on briti laulja-laulukirjutaja, kes võlub kuulajaid oma südamlike lauludega. Peamiselt armastusest, andestamisest, aga ka julgusest. Eluline, ilus ja romantiline. Intervjuu vaatluse all oli tema kauamängiv “A Golden State”, mille kontseptsiooni kohta ütles autor: “I wanted a name that said California. But also said something more. I settled on “A Golden State” because it seemed to capture the sense that there’s a feeling, a state of mind that I feel when I’m in LA. A optimistic golden haze, a hopefulness about a new stage of life. And of course California is the golden state.”

September
HUNT, KES UITAB POSTROMANTILISTEL ELEKTRO-INDIE-SOUL’I RADADEL
“Popmuusika on kindlasti soostereotüüpidest läbi imbunud ja neid alati ka võimendanud. Samas on popmuusika pakkunud suurepärast pinda neile, kes traditsiooniliste soorollidega ei sobitu. Või kes üldse mingil põhjusel ei sobitu. Alustuseks muusikud, kes on traditsioonilisi soorolle queerinud, ning lõpuks kõik need inimesed, kellele nad seeläbi lohutust pakkunud on,” arutles HUNT liige Brigitta Davidjants popmuusika ja soorollide sümbioosi osas. Kahe Eesti muusiku kirest ja eksperimendist südameasjaks kasvanud ansambel HUNT pakub kuulajatele elektro-popi ja indie-soul’i mikstuuri. Hunditarid Hannaliisa Uusma ja Brigitta Davidjants avasid oma tausta, loomingut ja muusikalisi mälestusi.

INTERVJUU: AUDIOVISUAALNE DUO V4R1
Karge ambientlik minimalism, sünged technodub’ilikud tekstuurid ning pulseerivad kihid, mis põimuvad kokku suureplaaniliste maalitud, joonistatud ning muusikasse animeeritud visuaalidega. Tegu on kodumaise duoga V4R1, mille taga seisavad helilooja Sander Saarmets ning visuaalkunstnik Virge Loo. Sander selgitas meile, kuidas duo alguse sai: “Mõnes mõttes on V4R1 looming justkui vastureaktsioon igasugusele infomürale ja üleküllastumisele. Elasime aastaid väga huvitavas, aga ka võõras paigas. Olime justkui vaatlejad, kes päris lõpuni keskkonda ei sulandunud. Ühtlasi õppisime tundma ja hindama oma põhjamaisust, sissepoole pööratud emotsioone ja elutervet süngust.”

Oktoober
STROOMI VICE?! SELTSKOND PARGIS AVAMAS OMA LOOMINGUT
Kujutle, et jalutad öises Tallinnas. Näiteks Stromkal – paneeliromantika mere ääres. Milline muusika Sinu kõrvus kostub? Tõsi, igaühel omad eelistused, kuid päris hea värskendus on duo Seltskond Pargis õhtus kulgev helilooming. Laulja-tekstikirjutaja Hyrr Innokent Vainola ja produtsent-pillimees Luurel Varas on kokku pannud muusikalise mikstuuri, kus kohtuvad minimalistlik ja eksperimentaalne hiphopi biit, muretu-voolav pop ning kohati vintage kõlaga psühhedeelne funk soul’i vaib. Nende debüütalbum pealkirjaga “6 pala öisest pealinnast” on saanud kõrgeid skoore üsnagi karmidelt kriitikutelt. Biidimees Luurel Varas arvas, et muusikaliselt edukaks teeb, kui “inimene tahab nende muusikat ka omaette olles kuulata”.

HÄPPENING; Fotograaf: SADU; Loovidee: Sandra Leushina; Stilist: Jane Mändsoo; Assistent: Otto Suits

November
HELINA KOLMEST SINGLIST
Oleme varem rääkinud julgest ja seksapiilsest artistist nimega Helina ning tema esimesest debüütalbumist “Ms. Vitamin C”. Sel aastal oli vaatluse all tema kolm värsket singlit, mis sündisid koostööst Londoni produtsendiga Nonothing. Helina seadis ritta oma mõtted kolme uue singli kohta, meenutades: “umbes 24 tunniga tegime kokku kolm laulu. Loomeprotsess toimus hilisetel öötundidel. Looming käis väikese veini ja heade energiavõngete saatel.”

SOULITAR RITA RAY HINGEGA MUUSIKAST JA ALBUMIST “OLD LOVE WILL RUST”
“Tahan kindlasti olla laulja, kes jääb meelde. Ma loodan, et olen aus ja avameelne nii enda emotsioonide kui ka loominguga,” tõdes laulja ja laulukirjutaja Rita Ray. Üle tüki aja, kui mitte üle kümnendite, on Eestis koorumas diivalikku soul’i, suitsust r&b’d ja 70ndate maiguga diskot esitav artist. Ja mitte ainult esitav, vaid ka loov, sest kogu oma loomingu on Rita Ray ehk Kristi Raias kirjutanud ise.

HÄPPENING; Fotograaf/jumestus: Jane Photostories; Loovjuht: Kaisa Tooming; Stilist: Jane Mändsoo; Hair by Evelin Mitt

Detsember
OOD TALLINNALE: KONTSERT RISTMIKULE JA ELEKTRIKITARRILE
Igal linnal on oma kõla ja mustrid. Timo SteinerJonas Kaarnamets ja Sander Mölder salvestasid Tallinna kesklinna (elu)mustrid, mikrodetailid ja rütmid vinüülplaadile ning lõid neist oma nägemuse. Valmis vinüülplaat “Kontsert ristmikule ja elektrikitarrile”. Albumi kaasautor Timo Steiner nimetab plaati kontserdižanri ja field recordingu seguks, täpsemalt elektikitarri linnahääli matkivast soolohäälest ja muusikalistest kommentaaridest. Kauamängiva A-poolel on enam-vähem puhas ristmiku hääl ja B-poolel ristmikust inspireeritud muusikaline mosaiik, kuhu on põimunud erinevaid žanre, alatest pungist lõpetades elektroonilise tantsumuusikaga.